3 Temmuz 2013 Çarşamba

Posted by funda muslu |
Robots.txt İşlemi
robots.txt dosyası web'i tarayan arama motoru robotlarının sitenize erişimini kısıtlar. Bu botlar otomatiktir ve bir sitenin sayfalarına erişmeden önce, belirli sayfalara erişmelerini önleyen bir robots.txt dosyası olup olmadığını kontrol ederler. (Saygın robotların tümü bir robots.txt dosyasındaki yönergeleri gözetse de bazı robotlar yönergeleri farklı yorumlayabilir. Ancak, bir robots.txt dosyası dayatılamaz ve bazı spam göndericilerle diğer kötü amaçlı kişiler bu dosyayı göz ardı edebilir. Bu nedenle, gizli bilgileri şifreyle korumayı öneriyoruz.)
Google'ın, taraması engellenen URL'leri görmek için Web Yöneticisi Araçları'nın Taramabölümündeki Engellenen URL'ler sayfasını ziyaret edin.
Yalnızca sitenizde arama motorlarının dizine eklemesini istemediğiniz içerik varsa, robots.txt dosyasına gereksinim duyarsınız. Arama motorlarının sitenizdeki her şeyi dizine eklemesini istiyorsanız, robots.txt dosyasına (boş olanına bile) ihtiyacınız yoktur.
Google, robots.txt tarafından engellenen içerik sayfalarını taramamasına veya dizine eklememesine karşın, URL’lerini web üzerindeki diğer sayfalarda bulduğu takdirde bu URL’leri dizine ekleyebilir. Sonuç olarak, sayfanın URL’si ve büyük olasılıkla bağlantı metni gibi halka açık olan veya Açık Dizin Projesi’ndeki (www.dmoz.org) başlık gibi diğer bilgiler Google arama sonuçlarında görüntülenebilir.
Bir robots.txt dosyası kullanmak için alan adınızın köküne erişebilmeniz gerekir (emin değilseniz, web barındırıcınızdan bunu öğrenebilirsiniz). Bir alan adının köküne erişiminiz yoksa, erişimi robots meta etiketini kullanarak kısıtlayabilirsiniz.
rel=nofollow (Spam Linkleri)
Nofollow ile bir siteye link verirseniz o linki google görmez. Bir başka deyişle link yerine koymaz. Bu şekilde verilen linkler PageRank değerini etkilemez.

Link olarak kullanımı

Normalde bir html bağlantısı aşağıdaki şekildedir;

<a href=http://www.example.com>example</a>
Bu etiket ile bağlantı şu şekli alıyor;
<a href=http://www.example.com rel="nofollow">example</a>
Google pr değeri nofollow ile açılan siteye aktarılmaz.

Meta tag olarak kullanımı

Meta taglarına eklenen kod aşağıdaki gibidir;

<META NAME=”ROBOTS” CONTENT=”NOINDEX, NOFOLLOW”>

CAPTCHA nedir?



CAPTCHA (İnsan ve Bilgisayar Ayrımı Amaçlı Tam Otomatik Genel Turing Testi), sınama-yanıt doğrulaması olarak bilinen bir güvenlik önlemidir. CAPTCHA spam ve şifre çözme koruması sağlanmasına yardımcı olur. Bunun için sizden basit bir testi yanıtlamanızı isteyerek şifre korumalı bir hesaba girmeye çalışan bir bilgisayar değil insan olduğunuzu kanıtlamanızı sağlar.
CAPTCHA testleri, deforme edilmiş bir resim şeklinde görünen rastgele oluşturulmuş harf ve/veya rakam dizisi ile bir metin kutusu olmak üzere iki temel parçadan oluşur. Bir testi geçmek ve insan olduğunuzu kanıtlamak için resimde gördüğünüz karakterleri metin kutusuna girmeniz yeterlidir.

Google neden CAPTCHA kullanıyor?
Google, bilgilerinizin güvenliğini sağlama konusunda kararlıdır. CAPTCHA, hesabınıza yalnızca doğru şifreye sahip bir kişinin girmesini sağlayarak uzaktan dijital giriş yapılmasını engeller. CAPTCHA'nın işe yaramasının nedeni, bilgisayarların deforme edilmiş bir resim oluşturup yanıtı işleyebilmesi ancak testi bir insanın geçmesi için çözmesi gereken şekilde çözememesidir.
Google dahil olmak üzere birçok web hizmeti, hesaplara yetkisiz girişi önlemek için CAPTCHA kullanır. Banka veya kredi kartı hesabı gibi hassas bilgilere erişim sağlayan diğer web sitelerinde de CAPTCHA kullanımına rastlayabilirsiniz.


Mobil Sİteler & SEO Ayarları

Google’ın mobil seo algoritması üzerine konuşacak olursak, edindiğimiz deneyimler ve yurt dışı kaynaklı makaleler bize gösteriyor ki mobil seo algoritması standart arama algoritması kadar kompleksli bir yapıya sahip değil. Göz önünde bulundurduğu kriterler sınırlı. Bunları sıralayacak olursak;
1-Mobil Tasarım Mobil algoritmanın göz önünde bulundurduğu kriterlerden en önemlisi web sayfanızın mobil uyumlu olması ve cep telefonları tarafından kolayca erişilebilir bir yapıya sahip olması. Buradan google algoritması mobil kullanıcıya daha kaliteli hizmet sunduğunuzu anlar mobil arama sonuçlarında sitenizi arama sonuçlarında daha üst sıralarda çıkartır. Sitenize mobil tasarım yaptıramıyorsanız bile Flash,Js gibi mobil tarayıcılar tarafından okunamayan teknolojilerden kaçınmayı unutmayın..
2-Kırık LinkHer ne kadar normal arama sonuçlarında da kırık linkler önemli olsada mobil seo’da bu önem dahada katlanıyor. Google mobil algoritması site içerisindeki link hiyerarşisine ayrı bir önem vermekte ve kırık linki olan sayfaları sıralamada daha aşşağılarda çıkartmakta. Dikkat etmeniz gereken şey sayfalarınızın tümünden ana sayfaya link çıkışının olup olmaması, kesinlikle olmalı. Ve periyodik olarak kırık link kontrolü yapmanız.
3-Mobil Seo HaritasıArama sonuçlarını etkilediğini düşündüğümüz bir diğer faktör ise mobil site haritası. Microsystools sitesinden mobil seo haritanızı oluşturmanız web yöneticisi araçlarından sitenize upload etmeniz mobil seo konusunda sizleri bir adım öne geçirecektir.
4-Mobil UygulamalarBu seçenek hakkında her ne kadar spekülasyonlar olsa da sitenize mobil uygulama yaptırmanızı öneririm. Kullanıcıları browser üzerinden değilde telefondaki bir uygulama üzerinden sitenize çekmeniz sizlere mobil seo açısından avantaj sağlayacaktır.
kaynak:

0 yorum:

Yorum Gönder