13 Haziran 2013 Perşembe

Posted by funda muslu |
Googlebot, Google tarafından kullanılan bir arama bot'udur. Bu bot web'deki dökümanları toplar ve Google Arama Motoru için aranabilir bir içerik listesi ( index ) yaratır. Eğer site yöneticiyseniz ve sitenizin Google aramalarında ya da herhangi bir arama motoru botunun indeksleme işleminde çıkmasını istemiyorsanız sitenizin dizininde bir robots.txt adlı dosya yaratarak ya da sadece Googlebot için aşağıdaki meta etiketini kullanarak botların indekslemesini engelleyebilirsiniz.



SEO, "arama motoru optimizasyonu" veya "arama motoru optimize edicisi" için kullanılan bir kısaltmadır. Bir SEO ile çalışma kararı, sitenizi geliştirebilecek ve size zaman kazandırabilecek büyük bir karardır, ancak sitenize ve itibarınıza zarar verme riski de vardır. SEO'nun sitenize kazandırabileceği avantajların yanı sıra sorumsuzca hazırlanmış bir SEO'nun verebileceği zararları da araştırdığınızdan emin olun. Pek çok SEO ile diğer ajans ve danışmanlar, web sitesi sahipleri için aşağıdakiler gibi yararlı hizmetler sunmaktadır:


Sayfa başlıklarını başlık etiketleri kullanarak gösterin:
Başlık etiketi, hem kullanıcılara hem de arama motorlarına belirli bir sayfanın konusunun ne olduğunu belirtir. Bir HTML dokümanında <title> etiketi <head> etiketi içinde bulunmalıdır . İdeal olarak sitenizdeki her sayfa için özgün bir başlık oluşturmalısınız. 

Sayfanın başlık etiketleri içeriğinin arama sonuçlarında görünmesi:
Eğer dokümanınız arama sonuçları sayfasında görünüyorsa, başlık etiketi içeriği genellikle arama sonucundaki ilk satırda görüntülenir. Kullanıcının arama sorgusu içinde kullandığı terimler başlıkta koyu renkle gösterilir. Kullanıcıya, aradığı terimle bulduğu sayfanın ne kadar ilgili olduğunu göstermeye yardımcı olur. Anasayfanızın başlığında web sitenizin/işletmenizin adı yer alabilir ve ayrıca bulunduğunuz bölge veya temel faaliyet alanlarınız ve hizmetleriniz gibi bazı önemli bilgileri ekleyebilirsiniz. Sayfa içeriğini doğru olarak tanımlayın Sayfadaki içerikle ilgisi olmayan bir başlık seçmeyin. “adsız” veya “yeni sayfa 1” gibi anlamsız başlıkları kullanmayın. 

Her sayfa için ona özgü başlık etiketleri oluşturun:
Sayfalarınızın her birisinin ideal olarak kendine özgü bir başlık etiketi olmalı, böylece Google bu sayfanın sitenizdeki diğer sayfalardan nasıl farklı olduğunu anlayabilir. Sitenizdeki bütün sayfalarda veya sayfaların çoğunda aynı başlık etiketini kullanmayın. 

Kısa ancak tanımlayıcı başlıklar kullanın: 
Başlıklar hem kısa hem de bilgilendirici olabilir. Eğer başlık çok uzunsa, Google arama sonuçlarında sadece bir bölümü görüntülenir. kullanıcılara yardımcı olmayacak çok uzun başlıklar kullanmayın gereksiz anahtar kelimeleri başlık etiketine eklemeyin.

URL’lerinizin yapısını geliştirin:
İlginç siteler tanınmışlıklarını kendi kendilerine arttırırlar. 
İnandırıcı ve kullanışlı içerik oluşturmak, web sitenizi burada tartışılan diğer faktörlerden daha fazla etkileyecektir. Kullanıcılar kaliteli içeriği diğerlerinden ayırt ederler ve başka kullanıcıları da bu içeriğe yönlendirirler. Bu, bloglarda yayınlama, Sosyal medya hizmetleri, e-posta, forumlar ve diğer yöntemlerle gerçekleşebilir. Organik olarak ya da kulaktan kulağa yayılması, hem kullanıcılar hem de Google için sitenizin bilinirliğinin artmasını sağlar, bu da ancak kaliteli içerik sunmakla oluşurKolay okunabilir metinler yazın Kullanıcılar, iyi yazılmış ve kolay okunabilen içerikten hoşlanır yazım ve imla hataları olan baştan savma metinlerden ve imaj dosyalarına metinsel içerik oluşturmak adına metin yerleştirmekten sakının (kullanıcılar metni kopyalayıp yapıştırmak isteyebilir ve arama motorları bunu okuyamaz)Yeni ve özgün içerik oluşturun Yeni içerik, hem var olan ziyaretçilerin yeniden gelmesini, hem de yeni kullanıcıların sitenizi ziyaret etmesini sağlarVar olan içeriği kullanıcılara çok az ek değer sağlayacak şekilde tekrarlamaktan kaçının Site genelinde tekrarlanan ve birbirinin kopyası olan içeriği kullanmaktan kaçının. 

Arama motorları için değil, kendi kullanıcılarınız için içerik oluşturun: 
Sitenizi ziyaretçilerinizin ihtiyaçlarına yönelik tasarlayıp, arama motorları tarafından kolayca erişilebilmesini sağlarsanız, genellikle olumlu sonuçlar elde edersinizArama motorlarını hedefleyen ama kullanıcılarınıza saçma gelecek veya onları kızdıracak çok sayıda gereksiz anahtar kelimeleri eklemekten kaçının Kullanıcılar için anlamı olmayan metin blokları eklemeyin Kullanıcıların göremediği, ancak arama motorlarına görüntülenen gizli metin eklemeyin.

Tanım (“description”) meta etiketinden faydalanın:

Açıklamalar her sayfa için ayrı ayrı tanımlanabilir: 
Bir sayfanın tanım (“description”) meta etiketi, Google ve diğer arama motorlarına sayfanın ne hakkında olduğuna dair özet bilgi sağlar.Sayfa başlığı birkaç kelime veya deyimden oluşurken sayfanın tanım meta etiketi bir veya iki cümleden veya kısa paragraftan oluşabilir. Google Web Yöneticisi Araçları içerik analizi bölümü, tanım meta etiketlerinin çok kısa, çok uzun veya çok defa tekrarlandığını belirten kullanışlı araçlar sağlar (aynı bilgi başlık <title> etiketi için de sağlanır). Başlık etiketinde olduğu gibi, tanım meta etiketi de HTML dokümanınızın <head> etiketi içinde yer almalıdır. 

Tanım meta etiketi kullanımının faydaları nelerdir?
Tanım meta etiketleri önemlidir, çünkü Google bunları sayfalarınız için kısa bir özet olarak kullanabilir . “Kullanabilir” diyoruz, çünkü sayfanızdaki yazılı metinde arama terimiyle eşleşen bölümü de görüntüleyebiliriz. Alternatif olarak Google, sitenizin tanımını eğer orada listeleniyorsa, Açık Dizin Projesi (Open Directory Project- ODP) bölümünde kullanabilir. Sayfalarınızın her birine tanım meta etiketi eklemek, Google snippet bölümünde gösterecek iyi bir eşleşme yapamazsa kullanılması için iyi bir seçenektir. Snippet’lar bir sayfanın başlığının altında, sayfanın URL’sinin üstünde görüntülenir. Kullanıcı araması ile eşleşen terimler snippet bölümünde koyu renkle belirtilir. Bu şekilde kullanıcıya aradığı terimin sayfadaki içerik ile eşleşip eşleşmediği hakkında ipucu verilir. 

Sayfa içeriğini doğru olarak özetleyin: 
Arama sonuçları snippet’ları olarak gösterilebilecek olan tanım meta etiketlerini kullanıcıları bilgilendirmeyi ve onların ilgisini çekmeyi hedefleyerek hazırlayın Sayfa içeriği ile ilgisi olmayan tanım meta etiketi yazmayın “Bu bir web sayfasıdır” veya “ Beyzbol hakkında sayfa” gibi genel tanımlar yazmayın Tanımı sadece anahtar kelimelerle doldurmayın Bütün sayfa içeriğini kopyalayıp tanım meta etiketine yapıştırmayın. 

Her sayfa için özgün tanımlar kullanın: 
Her sayfa için farklı tanım meta etiketi kullanmak hem kullanıcılara hem de Google’a yardımcı olur. Farklı tanım meta etiketleri kullanımının etkisini özellikle sizin alan adınıza ait çok sayıda sayfa getiren aramalarda (örneğin; site: işlec i kullanılan yapılan aramalar) gözlemleyebilirsiniz.. Eğer sitenizde binlerce hatta milyonlarca sayfa varsa, tanım meta etiketlerini elle düzenlemek mümkün olmaz. Bu durumda, tanım meta etiketlerini her sayfanın içeriğine göre otomatik olarak oluşturabilirsiniz.

Sitenizde gezinmeyi kolaylaştırın:
Sitenizdeki gezinti bağlantıları arama motorları için çok önemlidir. Sitedeki gezinti bağlantıları, ziyaretçilerin aradıkları içeriği kolayca bulmalarına yardımcı olduğu için önemlidir. Bu bağlantılar aynı zamanda arama motorlarının, web tasarımcısı tarafından önemli görülen içeriğin neler olduğunu anlamasına yardımcı olur. Her ne kadar Google arama sonuçları sayfa düzeyinde sağlansa da, Google bir sayfanın o sitenin bütününde oynadığı rolü anlamak ister. 

Sitenizdeki gezinti bağlantılarını anasayfanızı temel alarak planlayın: 
Bütün sitelerde, genellikle sitede en sık görüntülenen ve birçok ziyaretçi için gezinti başlangıç noktası olan anasayfa veya kök sayfası bulunur. Sitenizde az sayıda sayfa bulunmuyorsa,ziyaretçilerin genel bir sayfadan (anasayfanızdan) daha özellikli içerik bulunan başka bir sayfaya nasıl gideceğini planlamanız gerekir. Belirli bir başlık hakkında, onunla ilgili olarak alt başlıkları listelemeyi gerektirecek sayfalarınız (örneğin, anasayfa -> ilgili başlık listesi -> belirli bir başlık) var mı?

Kaliteli içerik ve hizmetler sunun:
İlginç siteler tanınmışlıklarını kendi kendilerine arttırırlar. İnandırıcı ve kullanışlı içerik oluşturmak, web sitenizi burada tartışılan diğer faktörlerden daha fazla etkileyecektir. Kullanıcılar kaliteli içeriği diğerlerinden ayırt ederler ve başka kullanıcıları da bu içeriğe yönlendirirler. Bu, bloglarda yayınlama, Sosyal medya hizmetleri, e-posta, forumlar ve diğer yöntemlerle gerçekleşebilir. Organik olarak ya da kulaktan kulağa yayılması, hem kullanıcılar hem de Google için sitenizin bilinirliğinin artmasını sağlar, bu da ancak kaliteli içerik sunmakla oluşurKolay okunabilir metinler yazın Kullanıcılar, iyi yazılmış ve kolay okunabilen içerikten hoşlanır yazım ve imla hataları olan baştan savma metinlerden ve imaj dosyalarına metinsel içerik oluşturmak adına metin yerleştirmekten sakının (kullanıcılar metni kopyalayıp yapıştırmak isteyebilir ve arama motorları bunu okuyamaz.

Yeni ve özgün içerik oluşturun: 
Yeni içerik, hem var olan ziyaretçilerin yeniden gelmesini, hem de yeni kullanıcıların sitenizi ziyaret etmesini sağlarVar olan içeriği kullanıcılara çok az ek değer sağlayacak şekilde tekrarlamaktan kaçının Site genelinde tekrarlanan ve birbirinin kopyası olan içeriği kullanmaktan kaçının.

kaynak: cliksem.net

1 yorum:

  1. www.bibilenvar.com olarak gerekli okumaları yaparak içeriklerimize yön verdik. Teşekkürler

    YanıtlaSil