MİKROBLOG SERVİSLERİ:
Bir blog yayın biçimi olarak sınıflandırılabilir. Bir microblog, geleneksel blog'dan içeriğinin ve dosya büyüklüğünün küçüklüğü bakımından farklılık arz eder. Mikrobloglar kullanıcılara kısa cümleler, anlık fotoğraflar veya video linkler gibi küçük içerik parçalarını paylaşmak için ortam sağlar.
İlk mikroblog tumblelogs olarak bilinir. Asıl gelişme ise, 2006 ve 2007 yıllarında mikroblog Tumblr ve Twitter servisleri ile oldu. Mayıs 2007 senesinde ise, 111 adet uluslararası microblog sitesi vardır. En yaygın olarak kullanılanları ise Twitter, Tumblr, Cif2.net, Plurk, Jaiku, identi.ca ve sipesifik'dir. Servislerin ve yazılımın farklılık arz etmesinin yanında bu servisler sürekli devinim halindedir. Plurk servisinde zaman çizgisi görünümü videolarla ve fotograf paylaşımı ile entegre halde sunulmaktadır. Flipter servisi ise insanların makale paylaşabileceği ve izleyicilerin görüşlerini alabileceği bir servis olarak çalışmaktadır. Emote.in izlenimlerin paylaşıldığı bir konsept üzerine oturur ve zaman çizelgesini içinde taşır. PingGadget ise mekan tabanlı bir mikroblog sitesidir. Diğer lider sosyal ağlar Facebook, MySpace, LinkedIn, Diaspora, JudgIt, Yahoo Pulse, Google Buzz, Google+ ve XING, kendi içinde mikrobloging yapısını taşımaktadırlar. Bunları daha çok "durum güncellemeleri" olarak tanımlamak doğru olacaktır. Lifestream ve Profilactic gibi servisler mikroblogları ve birçok sosyal networkü tek bir list halinde ile birleştirme özelliğine sahiptirler. Ping.fm ise mikroblog girdilerinizi bir çok sosyal networke gönderme özelliğine sahiptir.
FOTOĞRAF PAYLAŞIM SERVİSLERİ:
2007 yılından bu yana hizmette olmasına rağmen yeterince popüler olamayan my Picturetown servisinin mevcut üyeleri Nikon Image Space’e otomatik olarak geçebilecekler ve servise ekledikleri fotoğraflar da şirket tarafından yeni paylaşım platformuna taşınacak.
Bir süre önce Webrazzi‘de incelediğim Zaplat.com‘un yaratıcılarının ürünü olan Fotzilla.com ise etiketleme, favorilere ekleme, arkadaş ekleme, albüm özelliklerinin yanında fark yaratan özelliği olan FotoBlog ile ön plana çıkıyor.
Negatif.com‘daki ekipman ve çekim bilgilerini otomatik alma özelliği Fotzilla.com'da da bulunuyormuş. Ayrıca albümleri slayt olarak izleme/sunma imkanı da bulunmaktaymış. Kullanıcılar ister albümlerine resim ekleyebilir, isterlerse favorilerine ekledikleri fotoğraflardan albüm oluşturabilirlermiş.
Ayrıca Fotzilla.com henüz Alpha olarak yayındaymış ve ilerleyen dönemlerde farklı özellikleri sistemlerine dahil ediyor olacaklarmış.
VİDEO PAYLAŞIM SERVİSLERİ:
Zocial.tv, sosyal medyanın en popüler videolarını Facebook ve Twitter üzerinden paylaşmanızı sağlayan bir servistir.
YouTube'un yanı sıra Google'ın kendi video paylaşım sitesi de girilmeye değer. Yenilenmiş ara birimi ile favorilerimiz arasında ilk sırada yer alıyor.
YouTube'dan sonra dünyada en çok tercih edilen video paylaşım sitelerinden biri olan Metacafe, YouTube'dan çok daha kaliteli görüntüye sahip videolar sunuyor. Türkiyenin ilk ve en büyük internet servis sağlayıcılarından biri olan Superonline'ında video servisi var.
Blogcu:
Türkiye’nin en büyük ücretsiz Türkçe blog servisidir. Nokta A.Ş. bünyesinde ki Blogcu uzun yıllar hizmet vermekte ve aktif kullanıcı sayısı oldukça fazladır.
Blog.ac:
Yeni açılmış Türkçe blog servisidir. WordPress’in network alt yapısını kullanmaktadır. Kullanıcılarına blog.co uzantılı bloglar oluşturmasını sağlamaktadır.
WordPress.com:
WordPress’in kendi sistemi üzerine ücretsiz blog hizmeti sunduğu servistir. Türkçe desteği de bulunmaktadır. Dünyanın en büyük blog servislerinden olan WordPress bazı hizmetleri için ek ücret istemektedir.
Blogger:
Google’ın blog servisidir. Dünyanın en büyük blog servislerindendir. Kullanıcılar çok kısa sürede bloglarını oluşturabilmekte ve Google’ın diğer servisleri olan AdSense ve Analytics’i entegre edebilmektedirler. Kullanıcılarına blogspot.com uzantılı blog hizmeti vermektedir.
Tumblr:
Blog anlayışını değiştiren servistir. İçerik eklemeyi yazı, resim, link, ses, video gibi çeşitli biçimlere ayıran servis hem görünüm hem de kullanım açısından kullanıcılarına kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca topluluk yapısı sayesinde bir kişinin içeriğini diğer kişilerde yayınlayabilmektedir.
Posterous:
Yazı yazmak için oldukça kolay ve anlaşılır bir yapısı vardır. Mail gönderimi ile de içerik ekleyebilirsiniz. Ayrıca kendi domaininizi kullanmakta oldukça kolaydır. Grup yapısı ile de kendi topluluğunuza içerik paylaşabilirsiniz.
TypePad:
Profesyonel ve ücretli bir blog servisidir. Çok kısa sürede blogunuzu oluşturabilirsiniz. Gelişmiş tema yapısı sayesinde blogunuz çok farklı gözükebilmektedir. SEO ve SMO (sosyal medya optimizasyonu) araçları ile kullanıcılarına kolaylıklar sunmaktadır. Topluluk ve reklam yapısı ile kullanıcılarına hem iletişimde tutmakta hem de ek gelir sağlamalarına yardımcı olmaktadır.
Xanga:
Aslında bir blog networkü olan Xanga, üyelerine kendi bloglarını da açabilecekleri bir yapı sunmaktadır. Topluluk yapısı sayesinde de diğer kullanıcılar ile iletişim kurabilir ve içeriğinizin paylaşımını yapabilirsiniz.
Squarespace:
Ücretsiz web sitenizi veya blogunuzu oluşturabileceğiniz servistir. Aylık 12$’dan başlayan ücreti ile kendi blogunuzu oluşturabilirsiniz. Detaylı istatistikleri, gelişmiş yapısı ile oldukça kullanışlı bir servistir.
GEOLOCATİON SERVİSLERİ:
Geolocation deyince aklımıza Foursquare gibi uygulamalar gelmeli..Foursquare siz ve arkadaşlarınızın bulunduğunuz yeri en iyi değerlendirmenizi sağlayan ücretsiz bir uygulamadır. Dışarıdayken Foursquare'i ziyaret ettiğiniz yerleri paylaşmak ve kaydetmek için kullanabilirsiniz ve daha sonra yapacaklarınız için ilham ararken, size siz, arkadaşlarınız ve sizin zevklerinize sahip kişilerin gittikleri yere göre kişiselleştirilmiş tavsiyelerde bulunuyor.
İNTERAKTİF SÖZLÜKLER:
Başlık ve içeriklerini yazarlarının oluşturduğu; online-katılımcı sözlüklerdir. Örnek verecek olursak en yaygın olanlar; Ekşi sözlük, Uludağ sözlük, İnci Sözlük, İTÜ sözlük, Kötü sözlük, Uykusuz Sözlük vs..
PROFESYONEL İŞ AĞLARI:
Artık kurumlar da işe alacakları kişileri ya da iş yapacakları firmaları internetten araştırıyor ve karar aşamasında bu bilgilerden büyük ölçüde yararlanıyor. Bunun yanısıra sosyal iş ağları, İK, iş ve ofis yönetimi maliyetleri söz konusu olduğunda büyük tasarruf sağlıyor. Sosyal iş ağlarının faydalarını kısaca özetlemek gerekirse: - Kendini özgürce ifade etme imkanı sağlaması,
- Etkileşimli ve her an ulaşabilecek bir yapıda olması olması,
- İş ağı sayesinde ile yeni bağlantılarla tanışma, iş ağını genişletme,
- Kolay bulunabilme ve erişilebilirliği arttırması
Bunların başında; Xing, LinkedIn, ve Kref ,Monster ve son olarak da Konect.me gelmektedir.
BOOKMARKİNG SERVİSLERİ:
Kullanıcılarına internet sayfalarını saklama, organize etme ve site kullanıcılarının eklediği sayfalar arasında arama yapabilme gibi imkânlar sağlayan social bookmarking siteleri, internet deneyimimizin vazgeçilmez parçalarından biri haline gelmek üzere.Hem internet üzerinden hem de bilgisayarınıza yüklediğiniz programlar aracılığı ile ulaşabileceğiniz birçok uygulama var. Üstelik kaydettiğiniz internet sayfalarını arkadaşlarınızla paylaşabilir, hatta arkadaş bile edinebilirsiniz. Birçok uygulama istediğiniz seviyede gizlilik opsiyonu da tanıyor. Yani kaydettiğiniz siteleri herkesle paylaşmak zorunda değilsiniz. Web 2.0’ın en çok kullanılan özelliklerinden biri olan etiketleme sistemi social bookmarking sisteminin de önemli bir parçası. Kaydettiğiniz siteleri etiketleyerek daha sonra bu sitelere oldukça kolay bir şekilde ulaşabiliyorsunuz.
En yaygın olanları; Socialmarker,bookmarkwiz, Stumbleupon, Digg, Reddit ve Delicous Bu siteler etiketleme (tagging) esasına dayanmaktadır. Kendi hesabınızı oluşturup favori linklerinizi eklemeniz dışında, sizden bu linkleri etiketlemeniz de istenir, hatta sosyal imleme siteleri eklediğiniz bağlantı adresinden içeriği algılar ve size otomatik olarak etiket önerileri verilir. Sosyal imleme siteleri, eklediğiniz bağlantılara başlık koymanıza da imkan tanır.
http://tr.wikipedia.org
http://sosyalmedyanedir.net
sosyalmedya.co
http://www.liste10.com
www.sosyalmedyahaber.com