3 Temmuz 2013 Çarşamba

Posted by funda muslu |
Robots.txt İşlemi
robots.txt dosyası web'i tarayan arama motoru robotlarının sitenize erişimini kısıtlar. Bu botlar otomatiktir ve bir sitenin sayfalarına erişmeden önce, belirli sayfalara erişmelerini önleyen bir robots.txt dosyası olup olmadığını kontrol ederler. (Saygın robotların tümü bir robots.txt dosyasındaki yönergeleri gözetse de bazı robotlar yönergeleri farklı yorumlayabilir. Ancak, bir robots.txt dosyası dayatılamaz ve bazı spam göndericilerle diğer kötü amaçlı kişiler bu dosyayı göz ardı edebilir. Bu nedenle, gizli bilgileri şifreyle korumayı öneriyoruz.)
Google'ın, taraması engellenen URL'leri görmek için Web Yöneticisi Araçları'nın Taramabölümündeki Engellenen URL'ler sayfasını ziyaret edin.
Yalnızca sitenizde arama motorlarının dizine eklemesini istemediğiniz içerik varsa, robots.txt dosyasına gereksinim duyarsınız. Arama motorlarının sitenizdeki her şeyi dizine eklemesini istiyorsanız, robots.txt dosyasına (boş olanına bile) ihtiyacınız yoktur.
Google, robots.txt tarafından engellenen içerik sayfalarını taramamasına veya dizine eklememesine karşın, URL’lerini web üzerindeki diğer sayfalarda bulduğu takdirde bu URL’leri dizine ekleyebilir. Sonuç olarak, sayfanın URL’si ve büyük olasılıkla bağlantı metni gibi halka açık olan veya Açık Dizin Projesi’ndeki (www.dmoz.org) başlık gibi diğer bilgiler Google arama sonuçlarında görüntülenebilir.
Bir robots.txt dosyası kullanmak için alan adınızın köküne erişebilmeniz gerekir (emin değilseniz, web barındırıcınızdan bunu öğrenebilirsiniz). Bir alan adının köküne erişiminiz yoksa, erişimi robots meta etiketini kullanarak kısıtlayabilirsiniz.
rel=nofollow (Spam Linkleri)
Nofollow ile bir siteye link verirseniz o linki google görmez. Bir başka deyişle link yerine koymaz. Bu şekilde verilen linkler PageRank değerini etkilemez.

Link olarak kullanımı

Normalde bir html bağlantısı aşağıdaki şekildedir;

<a href=http://www.example.com>example</a>
Bu etiket ile bağlantı şu şekli alıyor;
<a href=http://www.example.com rel="nofollow">example</a>
Google pr değeri nofollow ile açılan siteye aktarılmaz.

Meta tag olarak kullanımı

Meta taglarına eklenen kod aşağıdaki gibidir;

<META NAME=”ROBOTS” CONTENT=”NOINDEX, NOFOLLOW”>

CAPTCHA nedir?



CAPTCHA (İnsan ve Bilgisayar Ayrımı Amaçlı Tam Otomatik Genel Turing Testi), sınama-yanıt doğrulaması olarak bilinen bir güvenlik önlemidir. CAPTCHA spam ve şifre çözme koruması sağlanmasına yardımcı olur. Bunun için sizden basit bir testi yanıtlamanızı isteyerek şifre korumalı bir hesaba girmeye çalışan bir bilgisayar değil insan olduğunuzu kanıtlamanızı sağlar.
CAPTCHA testleri, deforme edilmiş bir resim şeklinde görünen rastgele oluşturulmuş harf ve/veya rakam dizisi ile bir metin kutusu olmak üzere iki temel parçadan oluşur. Bir testi geçmek ve insan olduğunuzu kanıtlamak için resimde gördüğünüz karakterleri metin kutusuna girmeniz yeterlidir.

Google neden CAPTCHA kullanıyor?
Google, bilgilerinizin güvenliğini sağlama konusunda kararlıdır. CAPTCHA, hesabınıza yalnızca doğru şifreye sahip bir kişinin girmesini sağlayarak uzaktan dijital giriş yapılmasını engeller. CAPTCHA'nın işe yaramasının nedeni, bilgisayarların deforme edilmiş bir resim oluşturup yanıtı işleyebilmesi ancak testi bir insanın geçmesi için çözmesi gereken şekilde çözememesidir.
Google dahil olmak üzere birçok web hizmeti, hesaplara yetkisiz girişi önlemek için CAPTCHA kullanır. Banka veya kredi kartı hesabı gibi hassas bilgilere erişim sağlayan diğer web sitelerinde de CAPTCHA kullanımına rastlayabilirsiniz.


Mobil Sİteler & SEO Ayarları

Google’ın mobil seo algoritması üzerine konuşacak olursak, edindiğimiz deneyimler ve yurt dışı kaynaklı makaleler bize gösteriyor ki mobil seo algoritması standart arama algoritması kadar kompleksli bir yapıya sahip değil. Göz önünde bulundurduğu kriterler sınırlı. Bunları sıralayacak olursak;
1-Mobil Tasarım Mobil algoritmanın göz önünde bulundurduğu kriterlerden en önemlisi web sayfanızın mobil uyumlu olması ve cep telefonları tarafından kolayca erişilebilir bir yapıya sahip olması. Buradan google algoritması mobil kullanıcıya daha kaliteli hizmet sunduğunuzu anlar mobil arama sonuçlarında sitenizi arama sonuçlarında daha üst sıralarda çıkartır. Sitenize mobil tasarım yaptıramıyorsanız bile Flash,Js gibi mobil tarayıcılar tarafından okunamayan teknolojilerden kaçınmayı unutmayın..
2-Kırık LinkHer ne kadar normal arama sonuçlarında da kırık linkler önemli olsada mobil seo’da bu önem dahada katlanıyor. Google mobil algoritması site içerisindeki link hiyerarşisine ayrı bir önem vermekte ve kırık linki olan sayfaları sıralamada daha aşşağılarda çıkartmakta. Dikkat etmeniz gereken şey sayfalarınızın tümünden ana sayfaya link çıkışının olup olmaması, kesinlikle olmalı. Ve periyodik olarak kırık link kontrolü yapmanız.
3-Mobil Seo HaritasıArama sonuçlarını etkilediğini düşündüğümüz bir diğer faktör ise mobil site haritası. Microsystools sitesinden mobil seo haritanızı oluşturmanız web yöneticisi araçlarından sitenize upload etmeniz mobil seo konusunda sizleri bir adım öne geçirecektir.
4-Mobil UygulamalarBu seçenek hakkında her ne kadar spekülasyonlar olsa da sitenize mobil uygulama yaptırmanızı öneririm. Kullanıcıları browser üzerinden değilde telefondaki bir uygulama üzerinden sitenize çekmeniz sizlere mobil seo açısından avantaj sağlayacaktır.
kaynak:

2 Temmuz 2013 Salı

Posted by funda muslu |

Sitenizde gezinmeyi kolaylaştırın.
Sitenizdeki gezinti bağlantıları arama motorları için çok önemlidir. Bu yüzden gezinti bağlarını ana sayfanızı temel alarak planlayın.
Bütün sitelerde, genellikle sitede en sık görüntülenen ve birçok ziyaretçi için gezinti başlangıç noktası olan ana sayfa veya kök sayfası bulunur.
Takip (Breadcrumb) bağlantıları kullanarak kullanıcılarınıza kolaylık sağladığınızdan emin olun.
Bir takip (Breadcrumb) bağlantısı, ziyaretçilerin bir önceki sayfaya ya da anasayfaya geçişini kolaylaştıran bağlantılar satırıdır.
Takip bağlantısı, en genel sayfayı (genellikle anasayfa) en solda gösterir ve sağ tarafta sırasıyla alt bölümler ve sayfalara olan bağlantılar bulunur.

Biri kullanıcılarınız diğeri arama motorları için olmak üzere iki site haritası hazırlayın.
Bir site haritası web sitenizin yapısını gösteren basit bir sayfadır. e genellikle sitenizde bulunan sayfaları hiyerarşik olarak listeler. Ziyaretçiler sitenizdeki sayfaları bulmakta zorlandıklarında bu sayfayı kullanabilirler.

Google Web Yönetici Araçları.
Web Yöneticisi Araçları aracılığı ile Google’a gönderebileceğiniz XML site haritası dosyası, Google, siteniz için site haritası dosyası oluştururken kullanabileceğiniz site haritası oluşturma kodu (Sitemap Generator), site haritaları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, Web Yöneticisi Yardım Merkezinde bulunan site haritası dosyaları rehberi kullanışlı bir kaynaktır.
Doğal akışı olan bir hiyerarşik yapı oluşturun.
Gerektiğinde gezinti bağlantıları olan sayfalar ekleyin ve sitenizdeki iç bağlantı yapısında bunları düzenleyin.
Yanlışlar:
Örneğin, sitenizdeki her sayfadan diğer sayfalara bağlantı oluşturmak gibi karmaşık gezinti bağlantıları hazırlamayın Kullanılan içeriği aşırı şekilde parçalayıp bölümlere ayırmayın (örneğin, alt sayfalardaki bir içeriğe ulaşmak yirmi tıklama sürmesin) 
Sayfadan sayfaya geçişler için metin kullanmanız, arama motorlarının sitenizi taramasını ve anlamasını kolaylaştırır. Özellikle Flash ve JavaScript desteklemeyen bazı aygıtlar kullanıyorlarsa, birçok kullanıcı bunu diğer seçeneklere tercih eder.

Site içi gezinme bağlantılarında odaklanacağınız nokta sadelik ve kullanım kolaylığı olmalıdır!
Flash :
Kullanıcı deneyimi Adobe Systems Incorporated tarafından geliştirilmiş web teknolojisi veya yazılım. 
Kullanıcı deneyimi :
Kullanıcının ürün, hizmet vb. kullanımıyla edindiği deneyim. Kullanıcı Ses, video ve animasyonu bir araya getiren web içeriği oluşturabilir. Deneyimindeki vurgu kullanıcının tam olarak aradığı deneyimin. 
JavaScript :
Bir tür programlama dili. Birçok web hizmetinde kullanılan bu dil, web sağlanmasındadır: “keyif alma”, “rahatlık”, “kolaylık” vb. sayfalarına dinamik özellikler katabilir.
HTTP durum kodu :
Açılır menü Menüden içerik seçilebilen bir sistem. Kullanıcı menüyü tıkladığı Bilgisayarlar arasında bilgi alışverişi yapılırken sunucudan gelen yanıtların zaman, açılan bir listede seçenekler görüntülenir. Anlamlarını açıklayan bir kod. Bu kod, üç sayısal basamak halinde atanır ve Erişilebilirlik kullanılan sayıya göre farklı anlam taşır.
Erişebilirlik :
Kullanıcıların ve arama motorlarının içeriğe erişip kavrayabilmesi.
Sitenize HTML site haritası sayfası ve XML Site Haritası dosyası ekleyin.
Siteniz için XML Site Haritası dosyası oluşturmak, sitenizdeki sayfaların arama motorları tarafından keşfedilmesini kolaylaştırır.
Yanlışlar:
HTML site haritanızın güncellemesini yapmadığınız için geçerliliğini yitirmiş çalışmayan  İçerik Optimizasyonu bağlantılara sahip olmayın. Konulara göre gruplamadan ve düzenlemeden bütün sayfaları alt alta listelemeyin.

Kullanışlı bir 404 sayfası hazırlayın.
Bir 404 sayfası oluşturmak kullanıcı deneyimini artırır.
Yanlışlar:
404 hatası veren sayfalarınızın arama motorları tarafından indekslenmesini engelleyin  (sitenizde olmayan sayfalar istendiğinde web sunucunuzun 404 HTTP durum kodu sağlamak üzere konfigüre edildiğini kontrol edin) Sadece “Bulunamadı”, “404” gibi basit hata mesajları verilmesi veya 404 hata sayfasının hiç olmaması Sitenizin diğer bölümleriyle tasarım olarak farklı bir 404 sayfası tasarımı kullanmaktan kaçının.

Kaliteli içerik ve hizmetler sunun.
Kullanıcılar kaliteli içeriği diğerlerinden ayırt ederler ve başka kendi blog sitesinden referans veriyor kullanıcıları da bu içeriğe yönlendirirler. Bu, bloglarda yayınlama, Sosyal medya hizmetleri, e-posta, forumlar ve diğer yöntemlerle gerçekleşebilir.
Sunduğunuz içeriği bulmak için kullanıcıların arayabileceği kelimeleri göz önünde bulundurun. Konu hakkında çok bilgili bir kişi ile konuya yeni olan bir kişi, aramalarında farklı terimler kullanabilir. Örneğin; Arama seçeneklerindeki bu farklılıkları yakalamak ve buna göre içeriğinizin yazım dilini oluşturmak (anahtar kelimelerin uygun ölçüde karışımını kullanmak) olumlu sonuçlar sağlayacaktır. Google AdWords, yeni anahtar kelime değişimlerini ve her bir anahtar kelimenin tahmini arama yoğunluğunu gösteren, kullanışlı bir Anahtar Kelime Aracı sağlamaktadır.

Sosyal medya hizmeti:

Tanıdık kullanıcılar arasında bağlantılar kurulmasını teşvik edip düzenleyen, Arama sonuçları sayfalarına ve diğer içeriğe alakalı reklamlar koyan bir reklam topluluk türü bir web hizmeti.
Google AdWords:

Bir kullanıcı Google’da anahtar kelimelerle arama yaptığı zaman, arama sonuçları sayfalarında, organik arama sonuçlarının yanı sıra, sağda, üstte ve/ veya altta bu anahtar kelimelerle alakalı AdWords reklamları görüntülenir.

Web sayfasının sunduğu hizmetten bağımsız olarak içerik ve servis kalitesini iyileştirmek öncelikli olmalıdır!

Kolay okunabilir metinler yazın.
Yazım ve imla hataları olan baştan savma metinler imaj dosyalarına metinsel içerik oluşturmak adına metin yerleştirmek (kullanıcılar metni kopyalayıp yapıştırmak isteyebilir ve arama motorları bunu okuyamaz)

Konu başlıklarına göre bir düzen sağlayın.
İçerik Optimizasyonu Bir konunun nerede başladığını, nerede bittiğini belirgin olarak kullanıcılara yansıtacak şekilde içeriğinizi düzenlemek her zaman yararlıdır. İçeriğinizi mantıksal bölümler ve parçalar halinde sunmak, kullanıcıların istediklerini kolayca bulmalarını sağlar.
Yanlışlar:
Farklı konularda olan büyük bir metni bütün olarak tek sayfaya paragraf, alt başlık ve sayfa düzeni olmadan eklemeyin.

Yeni ve özgün içerik oluşturun.
Yanlışlar:
Var olan içeriği kullanıcılara çok az ek değer sağlayacak şekilde tekrarlamaktan kaçının Site genelinde tekrarlanan ve birbirinin kopyası olan içeriği kullanmaktan kaçının (Yinelenen  içerik hakkında daha fazla bilgi)

Arama Motoru kullanıcılarınız için içerik oluşturun.
Yanlışlar: Arama motorlarını hedefleyen ama kullanıcılarınıza saçma gelecek veya onları kızdıracak çok sayıda gereksiz anahtar kelimeleri eklemekten kaçının Kullanıcılar için anlamı olmayan metin blokları eklemeyin. Kullanıcıların göremediği, ancak arama motorlarına görüntülenen gizli metin eklemeyin.

Daha iyi bağlantılı metin ekleyin.
Uygun bir bağlantılı metin seçimi, bağlantıdaki içerik hakkında bilgi vermeyi kolaylaştırır Bu bağlantılı metin makale sayfalarımızdan birindeki içeriği doğru bir şekilde tanımlıyor. Bağlantılı metin, kullanıcıların tıklayıp içeriğe yönlendirileceği metinlerdir ve şu şekilde kullanılır. Bu metin kullanıcılara ve Google’a, tıklandığında gidilecek olan sayfadaki içerik hakkında açıklayıcı bilgi sağlıyor. Sayfalarınızdaki bağlantılar, sitenizdeki diğer sayfalara giden site içi bağlantılar veya diğer sitelerdeki içeriğe giden site dışı bağlantılar olabilir. Her iki durumda da, bağlantı metniniz ne kadar iyi olursa, kullanıcılar sitenizde o kadar kolay gezinebilir ve Google’ın da gidilen sayfanın ne hakkında olduğunu anlaması kolaylaşır.

Açıklayıcı metin seçin.
Yanlışlar:
 “sayfa”, “makale” veya “buraya tıklayın” gibi çok genel bağlantılı metin kullanmaktan kaçının K onu ile ilgisi olmayan veya gidilecek sayfadaki içerikle uyuşmayan bağlantılı metin  kullanımından kaçının Genellikle sayfa URL’sini bağlantılı metin olarak kullanmayın (Yine de bazı durumlarda mantıklı kullanım olabilir, örneğin yeni bir web sitesi adresinin reklamını yapmak için)

Hedefe uygun metin yazın.
Uzun cümle veya kısa paragraf şeklinde uzun bağlantılı metin yazmaktan kaçının.

Site içi bağlantılar için de bağlantılı metinleri hesaba katın.
Görsel kullanımını optimize edin.
Görsellerle ilgili olan bilgiler “alt” değeri kullanılarak kullanıcılara sunulabilir.

Kısa ancak anlaşılır dosya adları ve “alt” metni kullanın.
Yanlışlar:
“resim1.jpg”, “pic.gif”, “1.jpg” gibi genel dosya adlarını mümkünse kullanmayın (Binlerce görsel içeren bazı siteler bu dosyaları adlandırma işlemini otomatikleştirmek için metodlar geliştirmeyi göz önünde bulundurabilir) Çok uzun dosya adları kullanmayın İçerik Optimizasyonu “alt” metni için birçok anahtar kelime veya bütün cümleyi kopyalayıp eklemeyin.

Resimleri bağlantı olarak kullandığınızda “alt” metni ekleyin.
Eğer bağlantı için resim kullanmaya karar verirseniz, “alt” metni eklemek bağlantı verdiğiniz sayfanın içeriğini anlaması için Google’a yardımcı olur. Bunu bağlantı metni yazıyormuş gibi Arama Motorlarının Sitenizi Taramasını düşünebilirsiniz.
Yanlışlar:
Spam olarak algılanabilecek çok uzun “alt” metni kullanmayın Site gezinti menüsü için sadece resim kullanmayın Sağlamak Görseller için site haritası oluşturun Görseller için oluşturulmuş bir site haritası Googlebot’un görselleriniz hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olur. Bu dosyanın yapısı web sayfanızın XML site haritasına benzemektedir.
Uygun başlık biçimlendirmesi etiketleri seçin.
Önemini vurgulamak istediğiniz metinler için başlık biçimlendirmesi etiketlerini kullanınız. Başlık biçimlendirmesi etiketi (HTML kaynakta kullanılan başlık HTML etiketi veya HTTP başlıklarla karıştırmayın. Başlık biçimlendirmesi için en büyüğü <h1> ve en küçüğü <h6> olmak üzere altı boyut bulunmaktadır.
Farklı başlık boyutları, içeriğinizin hiyerarşik yapısını oluşturarak başlık biçimlendirmesi etiketleri dokümanınızın kolay okunabilmesini sağlar.

Dokümanda ana hatları hazırladığınızı düşünün.
Büyük bir doküman için ana hatları hazırlamaya benzer şekilde, sayfadaki ana başlıkların ve alt başlıkların neler olacağını ve hangi başlık biçimlendirmesi etiketlerini nerelerde kullanacağınızı belirleyin.
Yanlışlar:
Sayfa yapısını tanımlamaya yardımcı olmayacak başlık biçimlendirmesi etiketi kullanmayın.
<em> ve <strong> gibi diğer etiketleri kullanabileceğiniz durumlarda başlık biçimlendirmesi etiketi kullanmayın.
Düzensiz olarak bir başlık etiketinden diğerine geçiş yapmayın.

Sayfa genelinde başlık biçimlendirmesine dikkat edin.
 Başlık biçimlendirmesi etiketini, kullanımı mantıklı olan yerlerde kullanın. Çok fazla başlık etiketi kullanmak, kullanıcıların içeriği taramasını ve bir konunun nerede başlayıp bittiğini anlamasını zorlaştırır.Yanlışlar:
Sayfa genelinde aşırı başlık biçimlendirmesi etiketi kullanmaktan kaçının.
Bütün sayfa içeriğini tek başlık biçimlendirmesi etiketine eklemeyin.
Başlık etiketlerini sadece biçimlendirme için kullanmayın, aynı zamanda yapıyı yansıtacak şekilde düzenlemeye özen gösterin.

25 Haziran 2013 Salı

Posted by funda muslu |


Girilen tweetlerin nerelerden girildiğini gösteren haritalama siteleri:


Twitter haritası hakkında bilgi:
Twitter her geçen gün bir yeniliğe imza atıyor. Şimdiki yenilik ise Twitter kullanıcılarını gerçekzamanlı olarak takip eden bir twitter haritası. 7/24 yayında olan harita Tweetping.net sitesinden hizmet veriyor. Dünyadaki tüm twitter kullanıcılarını gerçekzamanlı olarak ölçen harita en dikkat çeken ve sürekli aktif olan ülke ise Türkiye.
Aslında buna şaşmamamk lazım. toplu taşıma araçlarında telefonlarıyla uğraşan insanlar bunun en iyi örneği. Tweet aktivitesinin harita üzerindeki parlaklıkla ifade edildiği Tweetping, aynı zamanda gerçek zamanlı istatistikler de sunuyor.
Daha uzun tweetler yazılmasını sağlayan siteler:
Eger soylemek istediklerinizi soylemek icin 140 karakter yeterli degilse asagidaki servisler size yardimci olacaktir. Boylelikle twitir’da 140 karakterden fazla yazi yazabileceksiniz.
Twitlonger twitir hesabinizla giris yapmanizi saglar. Yani bu siteyi kullanirken hali hazirda olan twitir hesabinizin kullanici ismi ve sifresiyle giris yapabileceksiniz. Siteye girdikten sonra goreceginiz metin alanin istediginiz kadar yazabilirsiniz. Karakter limiti olmamasina ragmen ust kosede kac karakter yazdiginiz goserilecektir. Ve “submit” dugmesine bastiginizda otomatik olarak yazdiginiz metin twitir hesabiniza aktarilir. 140 karakterden fazlasi icin bir link koyulur ve sizi takip edenler o linkten yazdiginiz tum metni okuyabilir.
ezTweets yine twitir kullanici ismi ve sifrenizle giris yapmaniza imkan verir. Twitleriinizi parcalara ayrir ve her birine numara verir. Mesela eger yazdiginiz metin 3 adet twite bolunmusse, twitinizden once 1/3, 2/3, 3/3 gibi numaralandirma yapilir. Yine 140 karakterden daha fazla yazabilirsiniz. Metnin uzunlugu icin bir sinir yoktur.
Twitter'da paylaşılacak linkleri kısaltmak için kullanılan siteler:
Goo.gl
Uzun bir linki Twitter gibi karakter kısıtlaması olan bir yerde paylaşırken url kısaltma servislerine ihtiyaç duyarız. Aslında siz bir tweet yazarken linki yapıştırdığınızda Twitter onu otomatik olarak kısaltıyor fakat o linkin tıklanma istatistiklerini incelemek istiyorsanız ya da linki otomatik olarak kısaltmayan ve karakter kısıtlaması olan bir yerde paylaşıyorsanız (örneğin kısa mesaj yoluyla bir link gönderiyorsanız) url kısaltma servislerine ihtiyaç duyabilirsiniz. 

13 Haziran 2013 Perşembe

Posted by funda muslu |
Googlebot, Google tarafından kullanılan bir arama bot'udur. Bu bot web'deki dökümanları toplar ve Google Arama Motoru için aranabilir bir içerik listesi ( index ) yaratır. Eğer site yöneticiyseniz ve sitenizin Google aramalarında ya da herhangi bir arama motoru botunun indeksleme işleminde çıkmasını istemiyorsanız sitenizin dizininde bir robots.txt adlı dosya yaratarak ya da sadece Googlebot için aşağıdaki meta etiketini kullanarak botların indekslemesini engelleyebilirsiniz.



SEO, "arama motoru optimizasyonu" veya "arama motoru optimize edicisi" için kullanılan bir kısaltmadır. Bir SEO ile çalışma kararı, sitenizi geliştirebilecek ve size zaman kazandırabilecek büyük bir karardır, ancak sitenize ve itibarınıza zarar verme riski de vardır. SEO'nun sitenize kazandırabileceği avantajların yanı sıra sorumsuzca hazırlanmış bir SEO'nun verebileceği zararları da araştırdığınızdan emin olun. Pek çok SEO ile diğer ajans ve danışmanlar, web sitesi sahipleri için aşağıdakiler gibi yararlı hizmetler sunmaktadır:


Sayfa başlıklarını başlık etiketleri kullanarak gösterin:
Başlık etiketi, hem kullanıcılara hem de arama motorlarına belirli bir sayfanın konusunun ne olduğunu belirtir. Bir HTML dokümanında <title> etiketi <head> etiketi içinde bulunmalıdır . İdeal olarak sitenizdeki her sayfa için özgün bir başlık oluşturmalısınız. 

Sayfanın başlık etiketleri içeriğinin arama sonuçlarında görünmesi:
Eğer dokümanınız arama sonuçları sayfasında görünüyorsa, başlık etiketi içeriği genellikle arama sonucundaki ilk satırda görüntülenir. Kullanıcının arama sorgusu içinde kullandığı terimler başlıkta koyu renkle gösterilir. Kullanıcıya, aradığı terimle bulduğu sayfanın ne kadar ilgili olduğunu göstermeye yardımcı olur. Anasayfanızın başlığında web sitenizin/işletmenizin adı yer alabilir ve ayrıca bulunduğunuz bölge veya temel faaliyet alanlarınız ve hizmetleriniz gibi bazı önemli bilgileri ekleyebilirsiniz. Sayfa içeriğini doğru olarak tanımlayın Sayfadaki içerikle ilgisi olmayan bir başlık seçmeyin. “adsız” veya “yeni sayfa 1” gibi anlamsız başlıkları kullanmayın. 

Her sayfa için ona özgü başlık etiketleri oluşturun:
Sayfalarınızın her birisinin ideal olarak kendine özgü bir başlık etiketi olmalı, böylece Google bu sayfanın sitenizdeki diğer sayfalardan nasıl farklı olduğunu anlayabilir. Sitenizdeki bütün sayfalarda veya sayfaların çoğunda aynı başlık etiketini kullanmayın. 

Kısa ancak tanımlayıcı başlıklar kullanın: 
Başlıklar hem kısa hem de bilgilendirici olabilir. Eğer başlık çok uzunsa, Google arama sonuçlarında sadece bir bölümü görüntülenir. kullanıcılara yardımcı olmayacak çok uzun başlıklar kullanmayın gereksiz anahtar kelimeleri başlık etiketine eklemeyin.

URL’lerinizin yapısını geliştirin:
İlginç siteler tanınmışlıklarını kendi kendilerine arttırırlar. 
İnandırıcı ve kullanışlı içerik oluşturmak, web sitenizi burada tartışılan diğer faktörlerden daha fazla etkileyecektir. Kullanıcılar kaliteli içeriği diğerlerinden ayırt ederler ve başka kullanıcıları da bu içeriğe yönlendirirler. Bu, bloglarda yayınlama, Sosyal medya hizmetleri, e-posta, forumlar ve diğer yöntemlerle gerçekleşebilir. Organik olarak ya da kulaktan kulağa yayılması, hem kullanıcılar hem de Google için sitenizin bilinirliğinin artmasını sağlar, bu da ancak kaliteli içerik sunmakla oluşurKolay okunabilir metinler yazın Kullanıcılar, iyi yazılmış ve kolay okunabilen içerikten hoşlanır yazım ve imla hataları olan baştan savma metinlerden ve imaj dosyalarına metinsel içerik oluşturmak adına metin yerleştirmekten sakının (kullanıcılar metni kopyalayıp yapıştırmak isteyebilir ve arama motorları bunu okuyamaz)Yeni ve özgün içerik oluşturun Yeni içerik, hem var olan ziyaretçilerin yeniden gelmesini, hem de yeni kullanıcıların sitenizi ziyaret etmesini sağlarVar olan içeriği kullanıcılara çok az ek değer sağlayacak şekilde tekrarlamaktan kaçının Site genelinde tekrarlanan ve birbirinin kopyası olan içeriği kullanmaktan kaçının. 

Arama motorları için değil, kendi kullanıcılarınız için içerik oluşturun: 
Sitenizi ziyaretçilerinizin ihtiyaçlarına yönelik tasarlayıp, arama motorları tarafından kolayca erişilebilmesini sağlarsanız, genellikle olumlu sonuçlar elde edersinizArama motorlarını hedefleyen ama kullanıcılarınıza saçma gelecek veya onları kızdıracak çok sayıda gereksiz anahtar kelimeleri eklemekten kaçının Kullanıcılar için anlamı olmayan metin blokları eklemeyin Kullanıcıların göremediği, ancak arama motorlarına görüntülenen gizli metin eklemeyin.

Tanım (“description”) meta etiketinden faydalanın:

Açıklamalar her sayfa için ayrı ayrı tanımlanabilir: 
Bir sayfanın tanım (“description”) meta etiketi, Google ve diğer arama motorlarına sayfanın ne hakkında olduğuna dair özet bilgi sağlar.Sayfa başlığı birkaç kelime veya deyimden oluşurken sayfanın tanım meta etiketi bir veya iki cümleden veya kısa paragraftan oluşabilir. Google Web Yöneticisi Araçları içerik analizi bölümü, tanım meta etiketlerinin çok kısa, çok uzun veya çok defa tekrarlandığını belirten kullanışlı araçlar sağlar (aynı bilgi başlık <title> etiketi için de sağlanır). Başlık etiketinde olduğu gibi, tanım meta etiketi de HTML dokümanınızın <head> etiketi içinde yer almalıdır. 

Tanım meta etiketi kullanımının faydaları nelerdir?
Tanım meta etiketleri önemlidir, çünkü Google bunları sayfalarınız için kısa bir özet olarak kullanabilir . “Kullanabilir” diyoruz, çünkü sayfanızdaki yazılı metinde arama terimiyle eşleşen bölümü de görüntüleyebiliriz. Alternatif olarak Google, sitenizin tanımını eğer orada listeleniyorsa, Açık Dizin Projesi (Open Directory Project- ODP) bölümünde kullanabilir. Sayfalarınızın her birine tanım meta etiketi eklemek, Google snippet bölümünde gösterecek iyi bir eşleşme yapamazsa kullanılması için iyi bir seçenektir. Snippet’lar bir sayfanın başlığının altında, sayfanın URL’sinin üstünde görüntülenir. Kullanıcı araması ile eşleşen terimler snippet bölümünde koyu renkle belirtilir. Bu şekilde kullanıcıya aradığı terimin sayfadaki içerik ile eşleşip eşleşmediği hakkında ipucu verilir. 

Sayfa içeriğini doğru olarak özetleyin: 
Arama sonuçları snippet’ları olarak gösterilebilecek olan tanım meta etiketlerini kullanıcıları bilgilendirmeyi ve onların ilgisini çekmeyi hedefleyerek hazırlayın Sayfa içeriği ile ilgisi olmayan tanım meta etiketi yazmayın “Bu bir web sayfasıdır” veya “ Beyzbol hakkında sayfa” gibi genel tanımlar yazmayın Tanımı sadece anahtar kelimelerle doldurmayın Bütün sayfa içeriğini kopyalayıp tanım meta etiketine yapıştırmayın. 

Her sayfa için özgün tanımlar kullanın: 
Her sayfa için farklı tanım meta etiketi kullanmak hem kullanıcılara hem de Google’a yardımcı olur. Farklı tanım meta etiketleri kullanımının etkisini özellikle sizin alan adınıza ait çok sayıda sayfa getiren aramalarda (örneğin; site: işlec i kullanılan yapılan aramalar) gözlemleyebilirsiniz.. Eğer sitenizde binlerce hatta milyonlarca sayfa varsa, tanım meta etiketlerini elle düzenlemek mümkün olmaz. Bu durumda, tanım meta etiketlerini her sayfanın içeriğine göre otomatik olarak oluşturabilirsiniz.

Sitenizde gezinmeyi kolaylaştırın:
Sitenizdeki gezinti bağlantıları arama motorları için çok önemlidir. Sitedeki gezinti bağlantıları, ziyaretçilerin aradıkları içeriği kolayca bulmalarına yardımcı olduğu için önemlidir. Bu bağlantılar aynı zamanda arama motorlarının, web tasarımcısı tarafından önemli görülen içeriğin neler olduğunu anlamasına yardımcı olur. Her ne kadar Google arama sonuçları sayfa düzeyinde sağlansa da, Google bir sayfanın o sitenin bütününde oynadığı rolü anlamak ister. 

Sitenizdeki gezinti bağlantılarını anasayfanızı temel alarak planlayın: 
Bütün sitelerde, genellikle sitede en sık görüntülenen ve birçok ziyaretçi için gezinti başlangıç noktası olan anasayfa veya kök sayfası bulunur. Sitenizde az sayıda sayfa bulunmuyorsa,ziyaretçilerin genel bir sayfadan (anasayfanızdan) daha özellikli içerik bulunan başka bir sayfaya nasıl gideceğini planlamanız gerekir. Belirli bir başlık hakkında, onunla ilgili olarak alt başlıkları listelemeyi gerektirecek sayfalarınız (örneğin, anasayfa -> ilgili başlık listesi -> belirli bir başlık) var mı?

Kaliteli içerik ve hizmetler sunun:
İlginç siteler tanınmışlıklarını kendi kendilerine arttırırlar. İnandırıcı ve kullanışlı içerik oluşturmak, web sitenizi burada tartışılan diğer faktörlerden daha fazla etkileyecektir. Kullanıcılar kaliteli içeriği diğerlerinden ayırt ederler ve başka kullanıcıları da bu içeriğe yönlendirirler. Bu, bloglarda yayınlama, Sosyal medya hizmetleri, e-posta, forumlar ve diğer yöntemlerle gerçekleşebilir. Organik olarak ya da kulaktan kulağa yayılması, hem kullanıcılar hem de Google için sitenizin bilinirliğinin artmasını sağlar, bu da ancak kaliteli içerik sunmakla oluşurKolay okunabilir metinler yazın Kullanıcılar, iyi yazılmış ve kolay okunabilen içerikten hoşlanır yazım ve imla hataları olan baştan savma metinlerden ve imaj dosyalarına metinsel içerik oluşturmak adına metin yerleştirmekten sakının (kullanıcılar metni kopyalayıp yapıştırmak isteyebilir ve arama motorları bunu okuyamaz.

Yeni ve özgün içerik oluşturun: 
Yeni içerik, hem var olan ziyaretçilerin yeniden gelmesini, hem de yeni kullanıcıların sitenizi ziyaret etmesini sağlarVar olan içeriği kullanıcılara çok az ek değer sağlayacak şekilde tekrarlamaktan kaçının Site genelinde tekrarlanan ve birbirinin kopyası olan içeriği kullanmaktan kaçının.

kaynak: cliksem.net

9 Mayıs 2013 Perşembe

Posted by funda muslu |


MİKROBLOG SERVİSLERİ:
Bir blog yayın biçimi olarak sınıflandırılabilir. Bir microblog, geleneksel blog'dan içeriğinin ve dosya büyüklüğünün küçüklüğü bakımından farklılık arz eder. Mikrobloglar kullanıcılara kısa cümleler, anlık fotoğraflar veya video linkler gibi küçük içerik parçalarını paylaşmak için ortam sağlar.
SERVİSLER:
İlk mikroblog tumblelogs olarak bilinir. Asıl gelişme ise, 2006 ve 2007 yıllarında mikroblog Tumblr ve Twitter servisleri ile oldu. Mayıs 2007 senesinde ise, 111 adet uluslararası microblog sitesi vardır. En yaygın olarak kullanılanları ise Twitter, Tumblr, Cif2.net, Plurk, Jaiku, identi.ca ve sipesifik'dir. Servislerin ve yazılımın farklılık arz etmesinin yanında bu servisler sürekli devinim halindedir. Plurk servisinde zaman çizgisi görünümü videolarla ve fotograf paylaşımı ile entegre halde sunulmaktadır. Flipter servisi ise insanların makale paylaşabileceği ve izleyicilerin görüşlerini alabileceği bir servis olarak çalışmaktadır. Emote.in izlenimlerin paylaşıldığı bir konsept üzerine oturur ve zaman çizelgesini içinde taşır. PingGadget ise mekan tabanlı bir mikroblog sitesidir. Diğer lider sosyal ağlar Facebook, MySpace, LinkedIn, Diaspora, JudgIt, Yahoo Pulse, Google Buzz, Google+ ve XING, kendi içinde mikrobloging yapısını taşımaktadırlar. Bunları daha çok "durum güncellemeleri" olarak tanımlamak doğru olacaktır. Lifestream ve Profilactic gibi servisler mikroblogları ve birçok sosyal networkü tek bir list halinde ile birleştirme özelliğine sahiptirler. Ping.fm ise mikroblog girdilerinizi bir çok sosyal networke gönderme özelliğine sahiptir.


FOTOĞRAF PAYLAŞIM SERVİSLERİ:


2007 yılından bu yana hizmette olmasına rağmen yeterince popüler olamayan my Picturetown servisinin mevcut üyeleri Nikon Image Space’e otomatik olarak geçebilecekler ve servise ekledikleri fotoğraflar da şirket tarafından yeni paylaşım platformuna taşınacak.
Bir süre önce Webrazzi‘de incelediğim Zaplat.com‘un yaratıcılarının ürünü olan Fotzilla.com ise etiketleme, favorilere ekleme, arkadaş ekleme, albüm özelliklerinin yanında fark yaratan özelliği olan FotoBlog ile ön plana çıkıyor.
Negatif.com‘daki ekipman ve çekim bilgilerini otomatik alma özelliği Fotzilla.com'da da bulunuyormuş. Ayrıca albümleri slayt olarak izleme/sunma imkanı da bulunmaktaymış. Kullanıcılar ister albümlerine resim ekleyebilir, isterlerse favorilerine ekledikleri fotoğraflardan albüm oluşturabilirlermiş.
Ayrıca Fotzilla.com henüz Alpha olarak yayındaymış ve ilerleyen dönemlerde farklı özellikleri sistemlerine dahil ediyor olacaklarmış.

VİDEO PAYLAŞIM SERVİSLERİ:
Zocial.tv, sosyal medyanın en popüler videolarını Facebook ve Twitter üzerinden paylaşmanızı sağlayan bir servistir.
YouTube'un yanı sıra Google'ın kendi video paylaşım sitesi de girilmeye değer. Yenilenmiş ara birimi ile favorilerimiz arasında ilk sırada yer alıyor.
YouTube'dan sonra dünyada en çok tercih edilen video paylaşım sitelerinden biri olan Metacafe, YouTube'dan çok daha kaliteli görüntüye sahip videolar sunuyor. Türkiyenin ilk ve en büyük internet servis sağlayıcılarından biri olan Superonline'ında video servisi var.

BLOG SERVİSLERİ:
Blogcu: 
Türkiye’nin en büyük ücretsiz Türkçe blog servisidir. Nokta A.Ş. bünyesinde ki Blogcu uzun yıllar hizmet vermekte ve aktif kullanıcı sayısı oldukça fazladır.
Blog.ac: 
Yeni açılmış Türkçe blog servisidir. WordPress’in network alt yapısını kullanmaktadır. Kullanıcılarına blog.co uzantılı bloglar oluşturmasını sağlamaktadır. 
WordPress.com: 
WordPress’in kendi sistemi üzerine ücretsiz blog hizmeti sunduğu servistir. Türkçe desteği de bulunmaktadır. Dünyanın en büyük blog servislerinden olan WordPress bazı hizmetleri için ek ücret istemektedir. 
Blogger: 
Google’ın blog servisidir. Dünyanın en büyük blog servislerindendir. Kullanıcılar çok kısa sürede bloglarını oluşturabilmekte ve Google’ın diğer servisleri olan AdSense ve Analytics’i entegre edebilmektedirler. Kullanıcılarına blogspot.com uzantılı blog hizmeti vermektedir. 
Tumblr:
Blog anlayışını değiştiren servistir. İçerik eklemeyi yazı, resim, link, ses, video gibi çeşitli biçimlere ayıran servis hem görünüm hem de kullanım açısından kullanıcılarına kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca topluluk yapısı sayesinde bir kişinin içeriğini diğer kişilerde yayınlayabilmektedir. 
Posterous: 
Yazı yazmak için oldukça kolay ve anlaşılır bir yapısı vardır. Mail gönderimi ile de içerik ekleyebilirsiniz. Ayrıca kendi domaininizi kullanmakta oldukça kolaydır. Grup yapısı ile de kendi topluluğunuza içerik paylaşabilirsiniz. 
TypePad: 
Profesyonel ve ücretli bir blog servisidir. Çok kısa sürede blogunuzu oluşturabilirsiniz. Gelişmiş tema yapısı sayesinde blogunuz çok farklı gözükebilmektedir. SEO ve SMO (sosyal medya optimizasyonu) araçları ile kullanıcılarına kolaylıklar sunmaktadır. Topluluk ve reklam yapısı ile kullanıcılarına hem iletişimde tutmakta hem de ek gelir sağlamalarına yardımcı olmaktadır. 
Xanga: 
Aslında bir blog networkü olan Xanga, üyelerine kendi bloglarını da açabilecekleri bir yapı sunmaktadır. Topluluk yapısı sayesinde de diğer kullanıcılar ile iletişim kurabilir ve içeriğinizin paylaşımını yapabilirsiniz. 
Squarespace: 
Ücretsiz web sitenizi veya blogunuzu oluşturabileceğiniz servistir. Aylık 12$’dan başlayan ücreti ile kendi blogunuzu oluşturabilirsiniz. Detaylı istatistikleri, gelişmiş yapısı ile oldukça kullanışlı bir servistir.

GEOLOCATİON SERVİSLERİ:


Geolocation deyince aklımıza Foursquare gibi uygulamalar gelmeli..Foursquare siz ve arkadaşlarınızın bulunduğunuz yeri en iyi değerlendirmenizi sağlayan ücretsiz bir uygulamadır. Dışarıdayken Foursquare'i ziyaret ettiğiniz yerleri paylaşmak ve kaydetmek için kullanabilirsiniz ve daha sonra yapacaklarınız için ilham ararken, size siz, arkadaşlarınız ve sizin zevklerinize sahip kişilerin gittikleri yere göre kişiselleştirilmiş tavsiyelerde bulunuyor.

İNTERAKTİF SÖZLÜKLER:

Başlık ve içeriklerini yazarlarının oluşturduğu; online-katılımcı sözlüklerdir. Örnek verecek olursak en yaygın olanlar; Ekşi sözlük, Uludağ sözlük, İnci Sözlük, İTÜ sözlük, Kötü sözlük, Uykusuz Sözlük vs.. 

PROFESYONEL İŞ AĞLARI:
Artık kurumlar da işe alacakları kişileri ya da iş yapacakları firmaları internetten araştırıyor ve karar aşamasında bu bilgilerden büyük ölçüde yararlanıyor. Bunun yanısıra sosyal iş ağları, İK, iş ve ofis yönetimi maliyetleri söz konusu olduğunda büyük tasarruf sağlıyor. Sosyal iş ağlarının faydalarını kısaca özetlemek gerekirse: - Kendini özgürce ifade etme imkanı sağlaması,
 - Etkileşimli ve her an ulaşabilecek bir yapıda olması olması, 
- İş ağı sayesinde ile yeni bağlantılarla tanışma, iş ağını genişletme, 
- Kolay bulunabilme ve erişilebilirliği arttırması 
Bunların başında; Xing, LinkedIn, ve Kref ,Monster ve son olarak da Konect.me gelmektedir. 

BOOKMARKİNG SERVİSLERİ:


Kullanıcılarına internet sayfalarını saklama, organize etme ve site kullanıcılarının eklediği sayfalar arasında arama yapabilme gibi imkânlar sağlayan social bookmarking siteleri, internet deneyimimizin vazgeçilmez parçalarından biri haline gelmek üzere.Hem internet üzerinden hem de bilgisayarınıza yüklediğiniz programlar aracılığı ile ulaşabileceğiniz birçok uygulama var. Üstelik kaydettiğiniz internet sayfalarını arkadaşlarınızla paylaşabilir, hatta arkadaş bile edinebilirsiniz. Birçok uygulama istediğiniz seviyede gizlilik opsiyonu da tanıyor. Yani kaydettiğiniz siteleri herkesle paylaşmak zorunda değilsiniz. Web 2.0’ın en çok kullanılan özelliklerinden biri olan etiketleme sistemi social bookmarking sisteminin de önemli bir parçası. Kaydettiğiniz siteleri etiketleyerek daha sonra bu sitelere oldukça kolay bir şekilde ulaşabiliyorsunuz.


En yaygın olanları; Socialmarker,bookmarkwiz, Stumbleupon, Digg, Reddit ve Delicous Bu siteler etiketleme (tagging) esasına dayanmaktadır. Kendi hesabınızı oluşturup favori linklerinizi eklemeniz dışında, sizden bu linkleri etiketlemeniz de istenir, hatta sosyal imleme siteleri eklediğiniz bağlantı adresinden içeriği algılar ve size otomatik olarak etiket önerileri verilir. Sosyal imleme siteleri, eklediğiniz bağlantılara başlık koymanıza da imkan tanır.

http://tr.wikipedia.org
http://sosyalmedyanedir.net
sosyalmedya.co
http://www.liste10.com
www.sosyalmedyahaber.com